måndag 23 februari 2009

Värmepump plus mötet med grundläggaren

Igår var vi ute på tomten med vår grundläggare Kjell och vår säljare Göran. Det var lite svårt att se allt för snön men vi fick iaf en överblick tillsammans med Kjell. Våra funderingar var som sagt hur mycket fyllnadsmassa som vi behövde och om vi skulle flytta fram garaget några meter mot vägen.

Något som vi inte hade tänkt på när vi hade varit och tittat på tomten som Kjell påpekade var en liten höjd mitt på tomten där huset ska stå. Vi hade mer oroat oss för de två stenbumlingarna som tydligen var superenkla att flytta på. Men upphöjningen på tomten var mer oroande eftersom man inte riktigt vet vad för något som finns där och det kan vara så att man måste spränga bort det och då uppkommer såklart en kostnad. Vi löste detta med att komma överens om att höja huset till den nivån istället, detta kommer givetvis att kosta lite pengar men det blir ju bara en fördel för oss, vi kommer upp med huset på samma nivå som grannens och slipper hamna i en sänka. Det är mycket som man inte tänker på när man är och tittar på tomten och njuter av det man har..... Garaget bestämde vi oss för att ha kvar på den positionen som vi hade från början så kan man i framtiden bygga en carport framför.

Vi fick även ett tips från Kjell, eftersom vår tomt sluttar behöver vi väldigt mycket fyllnadsmassa om vi vill plana ut hela tomten, det han påpekade var att man kunde göra en sk terassering, nämligen att man kan ha två olika nivåer på tomten och ha som en slags trapp ner till den andra nivån. Detta tyckte vi var en mycket bra idé och kommer troligtvis att göra något liknande.

Johan har satt sig in i värmepumparnas förlovade land och jämfört kalkyler på bergvärme och jordvärme. I vår första kalkyl hade vi med en light version av bergvärme, där man inte skulle borra allt för långt ner. Vi undersökte också "riktig" bergvärme, med ett hål på 140m, men vi valde bort det eftersom det endast gav en besparing på 4500 kr / år och kostade 80 000 kr mer än jordvärmen. Det var lite för lång tid för oss för att räkna hem det. Så vårt val blev tillslut - IVT 495 Twin värmepump, väldigt läcker!



1 kommentar:

Ina sa...

Den där IVTn den har vi.. funkar kalas fint...

//ina